[O2] Dłuższy piąty bieg - jak to wygląda ?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • b8tz
    Rider
    • 2011
    • 368

Przymierzam się do modu ze skrzynią w mojej BSE. Czy ktoś z Was próbował zmieniać coś poza 5 biegiem? Czy np. da się zastosować zastosować całą choinkę z wałkami z innej skrzyni w obudowie 02T + mechanizm różnicowy - tak żeby wydłużyć skrzynię na przełożeniu głównym i zmienić rozbieżność pomiędzy 4 biegiem a 5? Kombinuję coś takiego żeby było pomiędzy 0,67 a 0,74 - ale przy okazji żeby 3 i 4 bieg też podciągnąć do góry

Komentarz

• b8tz
      Rider
      • 2011
      • 368

Mam plan żeby zapakować przełożenie główne 67/16-> 4,1875 w miejsce oryginalnego 68/15->4,53.

Komentarz

• leonn
        RS
        • 2011
        • 2726
        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Czesi rozpisali wymianę przekładni głównej tutaj masz trochę danych.

Komentarz

• indorek1
          Classic
          • 2018
          • 2

Witam kolegów,

Czy mod na 0.67 ma wpływ na pracę tempomatu?

Komentarz

• Marcin_med
            Ambiente
            • 2015
            • 148

nie ma, a niby dlaczego miałby mieć?

Komentarz

• indorek1
              Classic
              • 2018
              • 2

Zamieszczone przez Marcin_med Zobacz wpis
              ie ma, a niby dlaczego miałby mieć?
              Znalazłem wątek na forum w USA gdzie jest napisane że może nie działać.

Note: If you have a mk4 pumpe duse (2004-2006), the
              transmission
              is slightly different and the cruise control may not work if you change the 5th gear. Mechanically the new gear will work great but the cruise control gets discombobulated and may sometimes cut out or stop working entirely. It might work fine but most people report that it doesn't. This is only a problem on mk4 with the pumpe duse engine.

Szukam zębatek żeby zmienić przełożenie na 0.67 ale nie mogę nic znaleźć, dostępne tylko 0.74?

Może macie jakieś namiary na sklep?

Komentarz

• carlos84
                Classic
                • 2010
                • 20
                • Volkswagen

Zamieszczone przez indorek1 Zobacz wpis
                Szukam zębatek żeby zmienić przełożenie na 0.67 ale nie mogę nic znaleźć, dostępne tylko 0.74?
                Przełożenie 0,67 ma oznaczenie: 02T31158Q i 02T311361C
                Pamiętaj, że montowanie takiego przełożenia ma sens jak głownie jeździsz prędkościami autostradowymi.

Komentarz

• pafigo79
                  Ambiente
                  • 2016
                  • 121
                  • Octavia II combi (1Z5)
                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Dzisiaj zrobiłem 600 km na autostradzie z 0.67 na tempomacie i żadnych problemów nie stwierdziłem.

Komentarz

• Marcin_med
                    Ambiente
                    • 2015
                    • 148

i jak tam się sprawuje? dalej zadowolony z 0,67?

Komentarz

• pafigo79
                      Ambiente
                      • 2016
                      • 121
                      • Octavia II combi (1Z5)
                      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Jestem bardzo zadowolny...na autostradzie rewelacja ...(nie ma ochoty juz auta sprzedawac) --roznica taka ze jak jade przez wioske do pracy to przy 70 redukuje do 4 (wczesniej to 5 dawala rade)...potem jade120-140 przez pola cichutko i leciutko...na autostradzie to 150-160 to szybciej na miejsce docieram...+ nowy olej i przy mrozach biegi lekko chodza. Jak wroce do miasta i spadnie mi zapotrzebowanie na autostadowa jazde to pewnie przeskocze na 0.74. Jeden minus ze musze miec Yanosika i Blitzera caly czas wlaczonego

Komentarz

• adi007
                        Classic
                        • 2018
                        • 9
                        • Audi

Witam

Mam pytanie odnośnie wymiany zębatek na przełożenie 0,67
                        Otóż posiadam Audi A3 1.6 BGU i przełożenie skrzyni jest tragiczne, przy 130km/h mam 3900rpm.
                        Chciałbym wydłużyć 5 bieg i spodobała mi się wersja jaką opisuję pafigo79 z zębatkami 0,67,
                        i teraz pytanie
                        Gdzie można nabyć takie cudo?
                        Czy macie jakiś polecony warsztat na dolnymśląsku, który zajął by się ewentualną wymianą?
                        Z góry dziękuję za pomoc
                        Pozdrawiam

Komentarz

• leonn
                          RS
                          • 2011
                          • 2726
                          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Nabyć można w ASO albo na aledrogo, z montażem grzej musisz pytać okolicznych magików, albo sam też możesz to zrobić.

Komentarz

• czernobyl
                            L&K
                            • 2008
                            • 1276
                            • Octavia III (5E3)
                            • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                            • BSE 1.6 MPI 102 KM
                            • CZDA 1.4 TSI 150 KM

czy te z polecane z allegro to stąd? http://allegro.pl/komplet-kol-lozysk...154821042.html

ponawiam pytanie o speca od takiej roboty w Poznaniu - jak wiadomo, opinie na internecie vs rzeczywistość to

Komentarz

• georgg
                              RS
                              • 2013
                              • 17103
                              • Octavia II (1Z3)
                              • BSE 1.6 MPI 102 KM

Ja kupowałem właśnie od tego gościa.
                              SPOTY ŚLĄSKIE- ruszyć ZAPRASZAMY!
                              ​​​
                              Grzegorz

Moja Ambitna Czarnula

Komentarz

• pafigo79
                                Ambiente
                                • 2016
                                • 121
                                • Octavia II combi (1Z5)
                                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez czernobyl Zobacz wpis
                                czy te z polecane z allegro to stąd? http://allegro.pl/komplet-kol-lozysk...154821042.html

ponawiam pytanie o speca od takiej roboty w Poznaniu - jak wiadomo, opinie na internecie vs rzeczywistość to
                                To jest 0,74 za 600pln ...ja kupowalem w niemczech za ~ 300eur (1300pln) ale 0,67..podobne kwoty krzyczeli w ASO+dlugie czekanie...jak komus sie uda znalesc 0,67 tez za 600 pln od Pana Masiero to chwala mu (ja nie znalazlem i moze sie od tego czasu cos pojawilo)

A od siebie dodam ze 190 km/h to chyba max co sie da wycisnac na 0,67....nie ma juz mocy zeby pokonac opory powietrza.

Komentarz

• dexter23pl
                                  Drive
                                  • 2012
                                  • 42

Zamieszczone przez pafigo79 Zobacz wpis

To jest 0,74 za 600pln ...ja kupowalem w niemczech za ~ 300eur (1300pln) ale 0,67..podobne kwoty krzyczeli w ASO+dlugie czekanie...jak komus sie uda znalesc 0,67 tez za 600 pln od Pana Masiero to chwala mu (ja nie znalazlem i moze sie od tego czasu cos pojawilo)

A od siebie dodam ze 190 km/h to chyba max co sie da wycisnac na 0,67....nie ma juz mocy zeby pokonac opory powietrza.
                                  możliwe. ja na obecnie 0.81 v max to licznikowe 190km/h=5900obr z czego penwie z 10km/h należy odjąć z błędu licznika. golf 5 1,6 8V
                                  d7O1SfD.jpg

Komentarz

• adi007
                                    Classic
                                    • 2018
                                    • 9
                                    • Audi

Witajcie

Dobrze zrozumiałem że ten komplet kół http://allegro.pl/komplet-kol-lozysk...154821042.html to jest przełożenie 0,74 a nie 0,67?
                                    Jakie dokładnie koła trzeba kupić żeby mieć przełożenie 0,67 bo już sie trochę zamieszałem?

Komentarz

• pafigo79
                                      Ambiente
                                      • 2016
                                      • 121
                                      • Octavia II combi (1Z5)
                                      • BSE 1.6 MPI 102 KM

nie jest to skomplikowane obliczenie 35/50=0,74....numery części na 0,67 są we wcześniejszych postach

Komentarz

• pafigo79
                                        Ambiente
                                        • 2016
                                        • 121
                                        • Octavia II combi (1Z5)
                                        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez dexter23pl Zobacz wpis

możliwe. ja na obecnie 0.81 v max to licznikowe 190km/h=5900obr z czego penwie z 10km/h należy odjąć z błędu licznika. golf 5 1,6 8V
                                        Chyba długo tak nie pędziłeś...
                                        Niektórzy mogliby pomyśleć że na 0,67 przy 5900 obr będą mieli 220km/h, Teoretycznie możliwe, ale ten silnik już nie ma mocy. (ogólnie mod jest żeby szybciej jechać i mieć ciszej w kabinie...bo ten silnik nie dość że głośny to przy wysokich obrotach lubi brać olej

Komentarz

• adi007
                                          Classic
                                          • 2018
                                          • 9
                                          • Audi

Szukam już z tydzień kół 0,67 , aso mi nie odpisuje na maila. Znalezienie tego graniczy chyba z cudem

Komentarz

• pafigo79
                                            Ambiente
                                            • 2016
                                            • 121
                                            • Octavia II combi (1Z5)
                                            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Ja kupilem tutaj ....ale czy do Polski wysla to nie jestem pewien
                                            www.online-teile.com/audi-ersatzteile
                                            [email protected]

ASO podchodzi do tematu jak pies do jeza

Komentarz

• Lesiu34
                                              Ambiente
                                              • 2010
                                              • 159
                                              • Octavia II combi (1Z5)
                                              • BSE 1.6 MPI 102 KM

Adi007 zadzwoń do działu części ASO w Gliwicach. Pracuje tam teraz człowiek, który sprzedawał mi zębatki w moim mieście - bo tu prowadził sklep z częściami do VAG. Ogarnięty chłop i to ściągnie od ręki. Poproś o rozmowę z byłym właścicielem sklepu "Carman".

Komentarz

• Patryk
                                                Drive
                                                • 2017
                                                • 70
                                                • Octavia II combi (1Z5)
                                                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Witam wszystkich. Prześledziłem cały wątek. Poczytałem, pomnożyłem podzieliłem. Wszystko w temacie niby jasne ale jedno pytanie mam. Założyć przełożenie 0,74 i wszystko gra ale czy mozna założyć koła 0,67 z 6 biegu od VW na 5 bieg octavi. Znalazłem taka aukcje i zastanawiam sie co wybrac
                                                Zobacz ofertę: Komplet kół zębatych 6-tego VW Touran 35:52 http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=6738372826
                                                Zobacz ofertę: Komplet kół + łożysko auta grupy VW 5 bieg 37:50 http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7260551090

bede wdzięczny za pomoc. W przyszłym tygodniu mechanik wyjmie skrzynie aby wymienić łożysko w skrzyni wiec myśle zeby odrazu przełożyć ten 5bieg.

Komentarz

• leonn
                                                  RS
                                                  • 2011
                                                  • 2726
                                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Moim zdaniem ta szóstka 35-52 z Turana to to samo co piątka 35-52 ze Skody, ale najlepiej to zadzwoń do sprzedającego i upewnij się.
                                                  Nie od dziś wiadomo że VW zmienia tylko numery części, a część ta sama

Komentarz

• adi007
                                                    Classic
                                                    • 2018
                                                    • 9
                                                    • Audi

Zamieszczone przez Patryk Zobacz wpis
                                                    Witam wszystkich. Prześledziłem cały wątek. Poczytałem, pomnożyłem podzieliłem. Wszystko w temacie niby jasne ale jedno pytanie mam. Założyć przełożenie 0,74 i wszystko gra ale czy mozna założyć koła 0,67 z 6 biegu od VW na 5 bieg octavi. Znalazłem taka aukcje i zastanawiam sie co wybrac
                                                    Zobacz ofertę: Komplet kół zębatych 6-tego VW Touran 35:52 http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=6738372826
                                                    Zobacz ofertę: Komplet kół + łożysko auta grupy VW 5 bieg 37:50 http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7260551090

bede wdzięczny za pomoc. W przyszłym tygodniu mechanik wyjmie skrzynie aby wymienić łożysko w skrzyni wiec myśle zeby odrazu przełożyć ten 5bieg.
                                                    Coś się dowiedziałeś może na temat tych kół?
                                                    Ja dostałem odpowiedź od aso cena trochę powala ok. 1400 zł i wszystko na zamówienie czas oczekiwania 3 tygodnie.

Komentarz

Pracuję...